Rätt temperatur i vattenbruksanläggningen

Vattenbruksproduktionen är en enorm industri i Norge. Bara under 2018 fångades det fisk till ett värde av 68 miljarder i landet. Antalet ökar för varje år och nu har det blivit vanligare med landbaserade fiskodlingar. Uppfödning kräver perfekta temperaturförhållanden för fiskens tillväxt, men också för bästa möjliga behandlingar av ungfisk och sjögräs. Energy Rent är experter på temperatur, och vi hjälper dig med rätt temperatur i vattenbruksanläggningen för snabba och effektiva resultat.

Fisk i blodet

Norrmän har fiske i blodet och industrin har varit en grundpelare i norsk kultur och historia mer än vad vi kan föreställa oss. Förutom att fånga fisk på öppet hav har vi under de senaste 50 åren byggt fiskodlingar längs hela kusten, och utvecklingen sker snabbare och snabbare. Landbaserade fiskodlingar kan nu vara lösningen på problem som löss, alger och andra fisksjukdomar.

Rätt temperatur i vattenbruksanläggning

Uppfödningsfisk är beroende av rätt temperaturförhållanden för goda odlingsvillkor. Detta gäller såväl landbaserade som offshore samt sötvattenanläggningar. Det allt varmare hav är tyvärr dåliga nyheter för laxen i fiskburarna – som redan äter mindre om vattnet når 16 grader. I Kanada dog cirka två miljoner laxar efter en marin värmebölja som uppvärmde vattnet till 20 grader under oktober.

För att kunna kontrollera temperaturen är viktigt för en framgångsrik fiskodling. Stian Aspaas och Magne Røe tog över en landbaserad anläggning i Tydal under sommaren 2019. De upptäckte att grundvattnet som kom in var för kallt och installerade en värmepump för att öka temperaturen. Ett enkelt drag, men under varmare förhållanden växte rödingen mycket snabbare och produktionstiden på Norwegian Fish Farms Tydal halverades.

Snabba och mobila lösningar

År 2019 kontaktades vi av en stor aktör inom vattenbruksindustrin. De väntade in en stor mängd med fiskar men vattnet var inte tillräckligt varmt i anläggningen – då fiskarna hämtades direkt från en flod. Vi levererade sedan en 3 MW värmepanna som kunde värma upp vattnet från 2 till 10 grader på ett snabbt och effektivt sätt – precis vad som behövdes för att anläggningen skulle kunna ta emot fisken.

Som ett av Norges ledande företag inom uppvärmning och nedkylning ebjuder vi på Energy Rent de lösningar som passar dig bäst, för att anpassa temperaturen till optimala förhållanden. Vi har erfarenhet av både uppvärmning för mer tillväxt samt  kylning för att anpassa sig till tillväxten i överbelastade fång av fisk. Vår utrustning kan både värma och kyla ner bräckt vatten och havsvatten – och vi hyr ut titanväxlare som fungerar som hydrauliska separatorer.

Vi täcker dina behov!

Energy Rent är specialiserat på mobila och snabba lösningar. Vi levererar produkter i alla skalor och kan anpassa tjänster till dina behov på rekordtid. Om du är osäker på vad du behöver hjälper våra skickliga och erfarna medarbetare att kartlägga dina behov så att du garanteras rätt lösning.

Kontakta oss för ett icke-bindande samtal!

Skicka oss ett mejl till [email protected] eller fyll i kontaktformuläret nedan