Uthyrning av bärbar luftkonditionering

Uthyrning av bärbar luftkonditionering

Det finns flera lösningar på marknaden. Energy Rent har uthyrning av bärbar luftkonditionering eller flyttbar värmepumpar

Det finns inte många saker som är mer frustrerande än att ha det för kallt eller för varmt. På sommaren blir det snabbt för varmt och på vintern blir det för kallt.

De flesta gillar att ha en rumstemperatur mellan 18-22C, och helst däremellan, dvs. 20C. Det hjälper lite att öppna fönstret i sovrummet när det är 27C ute på sommaren, och lika lite att öppna fönstret när det är -10C på vintern.

Lite kylteknik

Först lite snabb kunskap om kylteknik. Hur fungerar en värmepump egentligen? För att förstå detta lite bättre är det bra att veta vad som är huvudkomponenterna i en värmepump.

En värmepump består av 4 huvudkomponenter, kompressor, kondensor, gas/gasventil och en förångare.

En värmepump, kylmaskin eller kylskåp och frys jobbar enligt denna princip. Det som är avgörande för vad denna process används för är temperaturintervallen och på vilken sida vi tar upp temperaturen, dvs på den varma eller kalla sidan.

En bärbar luftkonditionering fungerar också enligt denna princip. När vi till exempel vill ha värme får vi ut värmen på den varma sidan av processen. Vad inte många vet eller tänker på är att du MÅSTE svalna något för att extrahera värme.

Det beror på att vi behöver hämta den energi vi använder som värme från en plats. I en panelugn är det elen som används som energikälla, i en värmepump är det att kyla något som ger värmen i andra änden.

Tänk på ett kylskåp till exempel. Det är kallt inuti för att kyla maten, men försök att röra kylskåpets baksida. Här kommer du att känna att det kan bli ganska varmt.

Det är alltså denna värme som vi använder i en värmepump. Egentligen svalnar vi inte, vi absorberar värme. Energin går från varm till kall. Det beror på att vi använder en speciell vätska som avdunstar och när du avdunstar absorberar du energi.

Nu när du förstår principerna kan vi gå vidare till det mer påtagliga. En bärbar luftkonditionering är en låda som låter dig kyla ner sovrummet på sommaren eller värma upp vardagsrummet på vintern.

Utmaningar med utsänd värme

De som finns på marknaden idag har ett par stora svagheter. Den första stora svagheten är att de har både en förångare och en kondensor i en och samma låda. Det nämndes tidigt i artikeln att du får både kylning och uppvärmning samtidigt. Om du till exempel vill ha kylning kommer värme att produceras och denna värme måste avlägsnas från den potabla luftkonditioneringsenheten.

Detta görs vanligtvis via ett rör med en diameter på cirka 150 mm. Detta rör avger värme medan den heta luften tappas ut ur rummet. Du tappar därmed en hel del kylkapacitet som går till att kyla ner den heta luften som går ut!

Det andra negativa är att man måste ha ett rör för att tappa värmen. Detta rör måste ha ett hål eller en öppning som i sin tur ger värmen en andra chans att smyga in. Det ser inte särskilt trevligt ut att ha ett rör heller.

Utmaningar med kondens

När du svalnar luft kommer du att fälla ut vatten. Vatten som är naturligt i luften utfälls precis som på en lufttork. I själva verket är en lufttork inget annat än en förångare i en kylningsprocess.

De är naturligtvis speciellt optimerade för utfällning av vatten genom att förångaren är underdimensionerad så att temperaturskillnaden mellan förångaren och luften är så stor som möjligt. Detta förklaras väldigt enkelt men det gäller här nu.

Inte alla tillverkare av bärbara luftkonditioneringsapparater har tänkt på detta. Detta innebär att du kommer att få en utmaning med utfällt vatten och inte heller rent vatten. Det kan vara en bock om förhållandena är rätta.

Utmaningar med oljud och buller

Det upplevs ofta att många bärbara luftkonditioneringar ger mycket buller. Detta gör dem helt olämpliga för sovrum eller kontor för den delen. De har ofta en jämn dur som kommer från kompressorn.

Uthyrning av portabel luftkonditioneringslösningar

Det finns bärbara luftkonditioneringslösningar som undgår mycket av det som just nämnts. Sättet detta görs är att imitera en fast värmepump, i den meningen att du har en utomhusenhet och en inomhusenhet.

De har ofta mycket större kapacitet, är mer flexibla när det gäller placering, har en längre kastlängd i luften etc. Med en integrerad kondenspump och slangsystem för att transportera ut kondensatet är sådana lösningar ljusår framåt.

Vi hyr ut bära luftkonditioneringslösningar för svåra förhållanden, såsom industri, prosessanläggning.

Skicka oss ett mejl till [email protected] eller fyll i kontaktformuläret nedan